• 0722.239.508
  • office@iepurasulbocanila.ro
  • Strada Iarba Campului nr. 91 sector 4, Bucuresti
  • Blog

    Află de la o gradinita Bucuresti cum a devenit cititul aventura zilei

    Imaginează-ți clipa în care copilul tău te privește cu ochii mari, plini de curiozitate, și așteaptă cu nerăbdare următorul cuvânt din poveste. Cititul nu este despre a deschide o carte, ci despre a-i deschide mintea și inima celui mic, despre a-l încuraja să exploreze lucruri noi și să-și pună întrebări.

    Cum ar fi dacă în fiecare seară ar avea loc o adevărată aventură, în care cuvintele sunt punțile către lumea imaginației și a cunoașterii? Descoperă cum să transformi cititul într-o experiență de neuitat, care să inspire copilul să iubească lectura și să o facă parte din viața lui de zi cu zi. De exemplu, în a noastră gradinita Bucuresti, cititul rareori lipsește din rutina zilnică, iar micuții observă beneficiile lecturii de la cele mai fragede vârste.

    Cititul interactiv crește implicarea și învățarea

    Cititul nu trebuie să fie o activitate monotonă, ci o experiență cât mai captivantă. Când îi citești copilului, fă pauze și pune-i întrebări, priviți împreună imaginile și provoacă-l să ghicească ce urmează să se întâmple.

    Cititul interactiv (lectură dialogică) îi îmbogățește vocabularul, îi dezvoltă gândirea critică și îl ajută să înțeleagă mai bine poveștile¹. Mai mult decât atât, implicarea activă îl încurajează să-și exprime ideile și să facă conexiuni între aventurile din cărți și propriile sale trăiri.

    Dacă te întrebai cum de într-o gradinita Bucuresti cititul e bucuria zilei pentru copii, îți spunem: educatoarele folosesc astfel de tehnici de lectură interactivă pentru a le încuraja copiilor gândirea critică și participarea activă la procesul de cunoaștere. Astfel, lectura devine o experiență mult mai atractivă și educativă, oferindu-i copilului o modalitate plăcută să exploreze lumea poveștilor.

    În gradinita Bucuresti Iepurașul Bocănilă, ritualul zilnic al lecturii îi familiarizează pe copii cu cititul

    Copiilor le face bine rutina, iar un moment dedicat lecturii, fie dimineața, înainte de a merge la grădi, fie seara, înainte de culcare, îi va ajuta mult să-și creeze un obicei sănătos pentru viitorul lor. Studiile arată că cei care cresc înconjurați de cărți au o atitudine mai pozitivă față de citit și învățare².

    Într-o gradinita Bucuresti obișnuită, mulți copii au deja un astfel de program de lectură benefic pentru dezvoltarea lor, cu momente de citit povești care contribuie la dezvoltarea lor cognitivă și emoțională. În plus, un astfel de ritual îi ajută să-și crească de mici răbdarea și concentrarea. Pentru a face experiența mai plăcută, tu poți să-i amenajezi acasă un colț de lectură confortabil, unde nu sunt distrageri, în care să vă bucurați împreună de fiecare poveste cu final fericit.

    Legătura dintre povești și joc stimulează imaginația

    Poveștile devin mult mai captivante atunci când sunt însoțite de joacă. Când îi citești copilului, puteți să transformați împreună basmul într-o scenetă cu păpuși, să creați împreună desene inspirate din cartea preferată sau să organizați un mic teatru de umbre. Și în gradinita Bucuresti, educatoarele folosesc jocuri și activități creative care fac poveștile mai atractive și le stimulează imaginația copiilor. Citește și articolul nostru despre beneficiile cărților senzoriale în dezvoltarea copiilor.

    Aceste metode care implică mai multe simțuri sunt modele de bună practică internaționale care le îmbunătățesc copiilor capacitatea de a reține informații noi și le stimulează creativitatea³. În plus, acest tip de interacțiune îl ajută pe cel mic să-și exprime emoțiile, să-și dezvolte empatia și să-și exerseze abilitățile de comunicare și colaborare.

    Expune-l de mic la cărți și va avea mai mult succes la învățătură

    Copiii care sunt înconjurați de cărți de la o vârstă fragedă au un avantaj considerabil în ceea ce privește dezvoltarea intelectuală. Studiile arată că cei care au acces constant la lectură obțin rezultate mai bune la citit și scris în primii ani de școală⁴.

    Aceste beneficii sunt deja observate în fiecare gradinita Bucuresti unde accesul la cărți și materiale educaționale au fost prioritizate, ca să-i pregătească pe copii pentru pentru provocările academice pe care, inevitabil, le vor întâlni în viitor.

    De asemenea, acești copii manifestă o curiozitate mai mare, o capacitate sporită de concentrare și o dorință mai puternică de a explora lumea. Dacă îi oferi copilului tău ocazia să descopere universul cărților încă din primii ani de viață, îi cultivi astfel nu doar abilitățile academice, ci și obiceiul de a studia pe tot parcursul vieții.

    Astfel, cititul are toate șansele să devină mai mult decât o rutină plicticoasă. Lectura poate fi o aventură plină de învățăminte și un moment de neprețuit alături de copilul tău. Dacă vrei ca fiecare pagină să fie o etapă importantă în dezvoltarea imaginației și curiozității lui, acum este momentul să faci din citit o experiență care să i se pară captivantă. Începe chiar acum și fă din fiecare lectură o aventură care va rămâne cu el o viață întreagă. La a noastră gradinita Bucuresti, cititul este deja considerat o activitate esențială care sprijină dezvoltarea cognitivă și emoțională a fiecărui copil, oferindu-i o bază solidă pe care să-și construiască singur viitorul.

    ¹ Whitehurst, G. J., et al. (1988). „Accelerating Language Development Through Picture Book Reading.” Developmental Psychology, 24(4), 552-559.
    ² Mol, S. E., & Bus, A. G. (2011). „To Read or Not to Read: A Meta-Analysis of Print Exposure from Infancy to Early Adulthood.” Psychological Bulletin, 137(2), 267-296.
    ³ Nikolajeva, M. (2013). „Reading for Learning: Cognitive Approaches to Children’s Literature.” John Benjamins Publishing Company.
    ⁴ Evans, M. D. R., et al. (2010). „Family Scholarly Culture and Educational Success: Books and Schooling in 27 Nations.” Research in Social Stratification and Mobility, 28(2), 171-197.

    Leave a comment

    Suna Acum
    Harta