Descoperirea lumii la nivel de simturi este o practica incurajata de psihologii acestui secol, in cazul celor mici. Se considera ca procesul de dezvoltare al copiilor este puternic sustinut de invatarea prin asociere tactila.
Procesele cognititve de cunoastere se realizeaza in principal prin stimularea simturilor. Una din activitatile menite sa ajute copilul sa invete prin stimularea conexiunilor cerebrale este cartea senzoriala. Ea este recomandata copiilor cu varste intre 0-7 ani.
Ce este o carte senzoriala?
Cartea senzoriala este un material educativ, realizat din diverse texturi pentru a incuraja micutul sa isi dezvolte abilitatile motrice fine, prin jocuri de rol, asocieri si interactivitate.
Ce se poate face cu o carte senzoriala
Cu ajutorul cartilor senzoriale, copiii pot recunoaste mult mai usor culori, animale, fructe, legume, forme geometrice.
Tipuri de carti senzoriale
Cartile senzoriale sunt disponibile intr-o varietate de forme, culori si texturi.
Unele dintre aceste materiale propun anumite activitati care pot fi aplicate intr-un mediu controlat: legarea sireturilor, inchiderea sau deschiderea nasturilor, fermoarelor.
Anumite carti stimuleaza jocuri de rol. Copiii pot sa isi transpuna imaginatia in realitate, folosind cartile senzoriale care propun jocurile de rol. Un exemplu poate fi rolul bucatarului. Daca o carte senzoriala contine cateva bucatele din care este formata o pizza, copilul poate incerca sa puna bucatelele impreuna si sa aiba senzatia ca a gatit pentru prima oara.
Reactiile micutului in functie de varsta
Un copil cu varsta de 6 luni se va juca cu obiectul oferit de tine, se va bucura de textura sa, de forma, de culori si va incerca sa o descopere la un nivel tactil. Cu toate acestea, sunt sanse ca micutul sa manifeste interes pentru cartea respectiva intr-un interval de maximum un minut si jumatate.
Varsta de 12 luni este o varsta a experientelor pentru copilul tau. Micutul deja evolueaza de la stadiul in care isi mentine atentia pe o durata scurta asupra obiectului oferit de tine. In aceasta etapa, copilul va incerca sa traga cartea de fermoare, sa puna piesele impreuna, pentru ca acesta este procesul de cunoastere al unui copil la nivel senzorial.
Abilitatile dezvoltate de cartile senzoriale
Includerea materialelor senzoriale in viata copilului tau pot sa construiasca imaginea viitoare a unui adult cu o gandire afectiva amplificata, o creativitate pronuntata, o fluenta a limbajului. De asemenea, educatia bazata pe senzorialitate formeaza abilitatea de cunoastere la nivel senzorial. Iar acest tip de educatie este recomandat si in cazul copiilor cu Autism si ADHD.
In calitate de parinte, prioritatea este aceea de a forma copilul in jurul valorilor umane, autonomiei personale, dar si dezvoltarea inteligentei cognitive si afective. Din acest motiv, varianta materialelor educative este o optiune potrivita pentru copiii cu personalitate.