• 0722.239.508
  • office@iepurasulbocanila.ro
  • Strada Iarba Campului nr. 91 sector 4, Bucuresti
  • Blog

    Lecții de viață, morale și valori din cărțile pentru copii

    Alegerea cărților potrivite pentru copilul tău nu doar că îi stârnește pasiunea pentru lectură, ci îl ajută să devină un om empatic și echilibrat. În clasele primare, când valorile și caracterul încep să prindă contur, poveștile devin o busolă interioară care îl ghidează pe drumul necunoscut al vieții. Din experiența orelor de lectură cu elevii de la scoala primara Sector 4, am observat cum fiecare personaj cu care copiii empatizează și fiecare obstacol depășit de eroul cărții reprezintă un cadru etic pe care copilul îl asimilează și o potențială lecție de viață. Este un motiv de mândrie să realizăm că, alături de voi, părinții, citind povești împreună cu cei mici, suntem martori și susținători ai formării caracterului lor.

    Generozitate și alegeri de viață înțelepte

    Există povești cu personaje care aleg să împartă din puținul pe care îl au, sau să-și ofere ajutorul fără să aștepte nimic în schimb. Ce le transmit copiilor aceste modele din cărți este lecția generozității, a sprijinului necondiționat pentru celălalt, ceea ce reprezintă pentru copil o achiziție însemnată pentru formarea unui sistem de valori solid.

    Citim la ore în scoala primara Sector 4 la Iepurașul Bocănilă o selecție de texte în care generozitatea este motorul întregii poveștii. În Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry, de exemplu, vorbim cu cei mici despre vulpea care spune că: „Bine nu se vede decât cu inima. Esențialul e invizibil pentru ochi”.

    Prin intermediul relației pe care o văd copiii între vulpe și Micul prinț, ei învață că legăturile cele mai profunde dintre oameni se construiesc prin grijă și bunătate, nu prin aparențe. Morala este una simplă: oferă, dăruiește din inimă, ca să te poți bucura alături de cei pe care i-ai sprijinit. Această lecție poate să se reflecte foarte limpede în interacțiunile cotidiene dintre elevi, unde un gest simplu, cum este să împarți gustarea cu ceilalți copii, e suficient ca să formeze prietenii noi și încredere în puterea grupului.

    Curajul moral: să faci ceea ce este corect chiar și când e greu

    Curajul moral, capacitatea de a acționa conform propriilor convingeri, este una din teme în „Fram, ursul polar”, de Cezar Petrescu. Fram, ursul de circ care și-a dorit să fie liber, nu se poate integra printre urșii sălbatici după timpul petrecut în captivitate. Cu toate acestea, el își găsește un scop nobil din protejarea un pui de urs orfan și prin ajutorul dat celor doi exploratori rătăciți, demonstrându-și astfel curajul și altruismul.

    O astfel de poveste le oferă profesorilor de la scoala primara Sector 4 Iepurașul Bocănilă prilejul să discute cu copiii despre dorința de libertate, puterea prieteniei și sacrificiului, dar și despre dificultatea de a-ți găsi uneori locul în lume. Lecția este că trebuie să ne adaptăm și să ne păstrăm totodată compasiunea pentru cei mai slabi. Chiar și elevii cei mai mici ne surprind în aceste dezbateri cu păreri extrem de mature pe teme precum dreptatea, asumarea responsabilității, sau ce înseamnă să fii vertical.

    Răbdarea și perseverența – bucuroși să le vedem zilnic la scoala primara Sector 4 Iepurașul Bocănilă

    Într-o vreme în care copiii sunt obișnuiți cu răspunsuri rapide și recompense imediate, cărțile vin să-i învețe altceva: că e nevoie de timp, perseverență și efort pentru ca lucrurile bune să se întâmple. În basmul Făt-Frumos din lacrimă de Mihai Eminescu, eroul face o demonstrație de putere, răbdare, și determinare. El pornește într-o călătorie dificilă, plină de obstacole în care se confruntă cu zmei, vrăjitoare și alte forțe malefice, dar reușește să învingă răul datorită curajului, răbdării și perseverenței sale.

    La fel, în „Pinocchio” de Carlo Collodi. Pinocchio, un băiețel de lemn care visează să devină om, trece prin numeroase încercări și greșeli pe parcursul poveștii. De fiecare dată când minte, îi crește nasul, iar el învață din toate experiențele dificile importanța sincerității, responsabilității și perseverenței, și reușește să se transforme într-un băiat adevărat.

    Aceste narațiuni îi arată copilului că reușita nu este o întâmplare, ci un proces, un rezultat al efortului. La nivel de scoala primara Sector 4, încercăm să transpunem acest mesaj al perseverenței în activitățile de zi cu zi: remarcăm la elevi compunerile mai bune decât cele precedente, răbdarea pe care și-o exersează unii dintre ei la orele de desen sau la sport – toate sunt exemple concrete că efortul dă rezultate.

    Umorul ca formă de reziliență

    Copiii au nevoie să înțeleagă că viața nu e mereu dreaptă sau previzibilă. Dar umorul – atunci când este folosit cu inteligență – devine o resursă interioară care te ajută să treci peste greutăți. În literatura pentru copii, personajele comice, stângace sau poznașe – D-l Goe, de pildă – sunt modele de “așa nu” pe care trebuie să le privim cu îngăduință. E amuzant, dar nu-i nicio tragedie dacă cineva greșește sau dacă se face de râs.

    În „Aventurile lui Tom Sawyer” de Mark Twain, din nou, Tom folosește șmecheria și umorul pentru a scăpa din situații dificile și pentru a face față provocărilor copilăriei. Prin glume și farsă, el reușește să-și mențină spiritul liber și să depășească frica și pericolele.

    Psihologii specializați în educație au observat că umorul crește toleranța la frustrare și întărește relațiile sociale. La scoala primara Sector 4, citim cu elevii și texte amuzante, care devin adesea prilej de amuzament, de a privi partea plină a paharului, dar și să se învețe cu autoironia. Paul McGhee, psiholog specializat în dezvoltarea umorului la copii, explică faptul că râsul ajută la reducerea stresului și crește toleranța la frustrare ( P. McGhee, 2010, Humor: The Lighter Path to Resilience and Health). Prin râs, învățăm mai bine să ne acceptăm defectele și căutăm să le transformăm în puncte forte.

    Impactul lecturii asupra dezvoltării caracterului nu este întotdeauna vizibil imediat. Cu toate acestea, gesturi mărunte precum ajutorul oferit unui coleg sau perseverența cu temele mai dificile dovedesc că elevii noștri de la scoala primara Sector 4 Iepurașul Bocănilă au deja multe din calitățile despre care învață de la personajele din povești.

    Cărțile sunt instrumente de formare a caracterului, iar lectura acasă sau la școală consolidează aceste repere morale pe care cei mici le preiau de la personajele întâlnite în povești.

    Leave a comment

    Suna Acum
    Harta