De obicei, varsta de 2-4 ani reprezinta etapa in care cel mic are tendinta sa schiteze numeroase mazgalituri pe suprafata de hartie. Aparent, aceasta creatie nu este perceputa drept o capodopera din cauza faptului ca nu se folosesc principiile de estetica. Cu toate acestea, copilul la aceasta varsta nu se ancoreaza in realitatea exterioara. Din moment ce princhindelul nu are notiunile elementare despre forme, proportii sau combinatii de culori va folosi mazgalitura drept o forma de expresie si de comunicare. Din acest motiv, este indicat sa ii incurajezi spiritul creativ cu ajutorul acestei tehnici de creatie.
Creativitatea la copii- cel mai important aspect
Pentru a incepe sa incurajezi aceasta practica, este important sa intelegi cum functioneaza creativitatea la copii. Prichindeii la cele mai timpurii varste nu au avut sansa de a explora universul exterior. Din acest motiv, ei au posibilitatea de a reflecta creativitatea lor in cea mai pura forma. Odata ce copilul a fost expus la realitatea exterioara, acesta incepe sa se detaseze de universul interior datorita influentelor externe. Acesta este primul aspect de care ai nevoie sa tii cont ca sa intelegi cum functioneaza creativitatea la copii. Cu toate acestea, daca incurajezi spiritul creativ al micutului tau inca de la etapa de 2-4 ani, vei reusi sa il ajuti sa isi dezvolte atat inteligenta emotionala, cat si abilitatile creative.
Joc de creativitate- mazgalitura
In etapa de 2-4 ani, copiii sunt influentati enorm de reactiile tale in raport cu creatiile lor. Din acest motiv, prima metoda de a incuraja creativitatea sa este sa apreciezi fiecare mazgalitura. Chiar daca nu percepi aceasta lucrare drept o capodopera, ea este cea mai clara forma de expresie a implicatiilor subconstiente ale celui mic. In acelasi timp, poti incerca sa lipesti pe suprafata frigiderului micile capodopere ale princhindelului, astfel incat sa ii arati ca el este un mic artist si ca sa se dezvolte. O banala mazgalitura poate fi cel mai distractiv joc de creativitate pentru copilul tau. Din acest motiv, este important sa incurajezi spiritul sau liber. Totodata, daca te simti tentata sa ii cumperi copilului o carte de colorat, nu ar fi indicat sa faci asta in perioada varstelor de 2-4 ani. Aceste materiale sunt potrivite pentru a-l initia pe cel mic in notiunile despre realitatea exterioara. Cu toate acestea, contururile precise ii vor inhiba spritirul creativ la aceasta varsta. In acest context, le poti folosi dupa varsta de 4 ani, deoarece atunci cei mici incep sa isi doreasca sa exploreze tainele universului exterior.
Daca incurajezi spiritul creativ al celui mic, vei reusi sa ii dezvolti atentia la detalii, creativitatea, imaginatia si inteligenta emotionala. Contrar aparentelor, mazgalitura reprezinta un joc de creativitate inedit pentru copii, deoarece este cea mai libera forma de expresie a realitatii lor interioare.
Asadar, o mazgalitura obisnuita poate sa para nesemnificativa, dar este cea mai indicata activitate pentru a-l ajuta pe cel mic sa se dezvolte.