• 0722.239.508
  • office@iepurasulbocanila.ro
  • Strada Iarba Campului nr. 91 sector 4, Bucuresti
  • Blog

    Cum trebuie sa procedezi atunci cand lasi copilul la gradinita? – Este normal sau nu sa simti vinovatie?

    “Micutul meu merge deja de ceva vreme la gradinita. Locul este unul sigur pentru el, doamnele invatatoare se comporta impecabil, copiii din grupa sunt foarte sociabili si prietenosiinsa cu toate acestea, el plange in fiecare dimineata cand il las la gradinita”. Te regasesti in aceste randuri? Si tu te simti vinovata cand il lasi plangand, iar despartirea este intotdeauna grea?

    Trebuie sa recunoastem ca foarte multi copii plang atunci cand sunt lasati la gradinita, iar pentru fiecare astfel de micut exista o mama care pleaca la serviciu cu inima indoita.

    Analiza emotionala

    Din punct de vedere emotional poate fi complicat, insa acest proces este esential in dezvoltarea celui mic. Prin intermediul acestei experiente reuseste sa capete experienta, independenta si putere.  In timp, va demonstra ca se poate descurca si fara prezenta constanta a mamei. Nu este deloc sanatos sa tinem copiii in brate la nesfarsit. Cu timpul, poate deveni problematic atat pentru ei, cat si pentru noi.

    Daca abordezi plecarea la gradinita cu teama si asteptari negative, exista sanse mari ca acestea sa se adevereasca. Cel mic simte si raspunde la emotiile tale, comportandu-se conform asteptarilor tale. Este un principiu subliniat de Jesper Juul in cartea sa.

    Sentimentul de vinovatie

    Daca te simti vinovata, copilul va percepe acest sentiment si va intelege ca nu ai incredere in alegerea gradinitei. Cu toate acestea, atunci cand ai incredere ca gradinita este benefica pentru amandoi, cand il lasi cu calm si hotarare, despartirea va fi mai usoara.

    Este normal ca unii copii sa aiba dificultati chiar si dupa un an de gradinita, preferand confortul de acasa. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca este mai sanatos. Iubesc foarte mult, iar noi, adulti, decidem pentru binele lor, chiar daca nu au puterea de a lua astfel de decizii.

    Reparati tristetea si frustrarea lui seara, fiind acolo pentru el. Poate avea nevoie sa isi exprime dorul in bratele tale. Acorda-i timp si spatiu pentru a-si exprima emotiile, apoi conectati-va, jucati-va si consolidati legatura voastra. Aceasta este o modalitate de a invata sa gestioneze situatiile dificile si sa isi dezvolte stima de sine.

    O alternativa ar putea fi implicarea tatalui sau a bunicilor in procesul de a-l duce la gradinita pentru a reduce incarcatura emotionala pentru toti.

    In fond, oricat de greu ar parea de pus in practica, incearca sa nu te mai simti vinovata atunci cand lasi copilul plangand la gradinita. Acest proces este unul firesc, face parte din etapele dezvoltarii optime si va aduce multe beneficia pe termen lung.

     

     

     

     

     

    Leave a comment

    Chat
    Cu ce va putem ajuta?
    Buna ziua!
    Va putem ajuta cu ceva?
    Powered by
    Suna Acum
    Harta