Dactilopictura reprezinta o activitate care implica pictarea cu degetele de la maini. Suprafata de lucru, instrumentele si modelul sunt alese de catre cel mic si ilustrate tot de el. Pictura cu degetele este practicata in general de catre copii de varste foarte mici si este un exercitiu perfect pentru a-i ajuta sa invete despre culori si forme. Este mult mai usor pentru cel mic sa se familiarizeze cu aceste concepte de baza daca in procesul sau el reuseste sa le inteleaga la nivel tactil. Totodata, contactul sau cu libertatea de expresie si culorile de compozitie il ajuta sa isi dezvolte creativitatea de la cele mai timpurii varste.
Cum ii ajuta dactilopictura pe copii sa isi dezvolte perceptia culorilor?
Dactilopictura ii ajuta pe cei mici sa isi formeze perceptia asupra culorilor. O activitate atat de simpla in aparenta contribuie semnificativ in familiarizarea celor mici cu conceptele de expresie artistice. Atunci cand practici dactilopictura cu cel mic, asigura-te ca ii mentionezi de fiecare data denumirea culorii pe care alege sa o foloseasca in compozitia sa. Acest exercitiu il va ajuta pe cel mic sa retina mult mai usor culorile, deoarece copii invata cel mai eficient atunci cand isi folosesc simtul tactil, dactilopictura este o practica care incurajeaza dezvoltarea in acest sens.
Pictura cu degetele ii ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitatile senzoriale
In procesul de dezvoltarea senzoriala, cel mic isi exploreaza cele 5 simturi: gustul, auzul, vazul, mirosul si perceptia tactila. Invatarea prin atingere reprezinta cea mai eficienta metoda de evolutie persoanala. Astfel, pictura cu degetele este o practica care contribuie semnificativ in procesul de dezvoltare senzoriala a copilului mic. In acelasi timp, s-a demonstrat ca practicarea constanta a exercitiilor de acest gen il ajuta pe micut sa isi dezvolte inteligenta emotionala, creativitatea, intelegerea, concentrarea, comunicarea etc. Cu alte cuvinte, pictura cu degetele il va sustine pe copil sa isi formeze un spectru de abilitati sociale foarte importante in viata de adult.
Pictatul cu degetele este o metoda excelenta de a-l intelege pe cel mic
Copiii la varste timpurii sunt foarte expresivi atat din punct de vedere emotional, cat si creativ. Relatia dintre creatia celui mic si starea sa emotionala este foarte stransa. Astfel, este mult mai usor pentru tine ca parinte sa evaluezi stadiul de dezvoltare al micutului tau prin interpretarea compozitei realizate de el. Un exemplu in acest sens este reprezentat de tendinta copilului de ilustra o casa. De obicei, acest obiectiv este un simbol pentru universul interior al unei persoane. Astfel, modul in care micutul se simte cu universul sau familial se poate ilustra si in compozitia sa. In acelasi timp, pictatul cu degetele reprezinta si o oportunitate pentru tine de a evalua stadiul sau de dezvoltare. Cu alte cuvinte, daca interpretezi compozitia creata de micutul tau, poti sa deduci daca procesul sau de dezvoltare este intr-un echilibru cu varsta la care se afla. Si daca exista ceva care nu este in regula, poti sa te informezi in legatura cu acest aspect si sa iti schimbi abordarea.
Asadar, dactilopictura este o activitate cu numeroase avantaje in dezvoltarea copilului. Ea contribuie semnificativ la evolutia inteligentei emotionale, concentrarii, abilitatilor de invatare, creativitatii etc. In acelasi timp, te poate ajuta pe tine ca parinte sa evaluezi stadiul de dezvoltare in care se afla cel mic.