Părinții sunt bombardați zilnic cu sfaturi despre cum să-și crească copiii „corect”. De la rude bine intenționate la influenceri și experți în parenting, toată lumea pare să aibă o o părere, un sfat, o experiență de succes care trebuie neapărat împărtășită. Dar adevărul este că multe dintre aceste convingeri sunt doar mituri, idei depășite sau generalizări care nu se mai potrivesc copiilor cu un potențial intelectual ridicat pe care-i avem la gradinita.
Ne place să credem că inteligența este o moștenire fixă, sau în orice caz, rezultatul trudei unor părinți “perfecți”. Căutăm pentru cei mici gradinite private care să le garanteze un început admirabil și ne-am dori ca fiecare mic talent al copilului să devină o potențială carieră de succes. Dar ce-ar fi dacă lucrurile n-ar sta chiar așa? Uneori, oceanul de convingeri despre buna creștere a copiilor este tocmai cel care ne limitează. Să privim dincolo de clișee și să ne întrebăm sincer ce rol ar trebui să jucăm cu adevărat în creșterea și educarea copilului.
Mediul și experiențe din gradinițe private contează mai mult
Mulți părinți cred că inteligența copilului este o moștenire genetică fixă, pe care nu pot să o influențeze. Totuși, cercetările din neuroștiință ne arată tocmai contrariul. Creierul copilului este extraordinar de maleabil, iar experiențele sale de zi cu zi joacă un rol decisiv în dezvoltarea sa cognitivă. Expunerea timpurie la socializare prin sistemul educațional din gradinite private și diversificarea activităților suplimentare – citit, muzică, mișcare, explorare senzorială – sunt cele care stimulează formarea de noi conexiuni neuronale.
Un studiu realizat la Harvard a demonstrat că interacțiunile frecvente cu părinții și profesorii, conversațiile deschise și activitățile creative pot să aibă un impact major asupra dezvoltării cognitive a copiilor¹. De aceea, multe gradinite private din întreaga lume pun accent pe învățarea experiențială și exploratorie, oferindu-le copiilor un cadru stimulant, fertil, în care să își dezvolte abilitățile naturale. Așadar, nu există un „destin intelectual” fixat la naștere. Copiii învață, cresc și se modelează constant prin experiențele pe care le trăiesc, iar noi putem cel mult să le oferim un cadru de învățare echilibrat.
Nu există părinte perfect, dar e important să fii autentic
Societatea este cea care ne proiectează adesea imaginea părintelui ideal – calm, răbdător, care are controlul. Însă această perfecțiune este nerealistă și, uneori, chiar dăunătoare. Copiii învață cum să-și gestioneze propriile emoții observându-i pe adulți și imitându-i. Dacă părintele își ascunde trăirile, cel mic nu are de unde să știe că este normal să se simtă trist, furios sau nesigur uneori și pierde șansa de a se autocunoaște.
În schimb, dacă ai o atitudine autentică din punct de vedere emoțional – fără să-l încarci neapărat pe copil cu propriile tale griji – îi oferi un model mai sănătos și mai realist. Dacă vrei să descoperi cum să construiești o relație mai echilibrată cu copilul tău, îți recomandăm articolul despre 3 principii eficiente de parenting în educația copilului.
De exemplu, un părinte care spune: „Astăzi am avut o zi grea, sunt puțin obosit, dar mă bucur să petrec timp cu tine” îi arată copilului că toate tipurile de emoții sunt normale și, cel mai important, gestionabile. O astfel de abordare se construiește în relațiile bazate pe încredere și deschidere. La fel ca educatorii din gradinite private, antrenați să fie autentici și totodată tactici în raport cu copiii de la clasă, și părinții e bine să fie deschiși și să-și exprime sincer sentimentele, fără să se ascundă de cei mici.
Educația din gradinițe private reprezintă un câștig pentru copil, dar nu e totul
În ultimii ani, tot mai mulți părinți sunt în căutarea unei gradinite private care să le ofere copiilor cât mai multe unelte și cunoștințe necesare într-un viitor care se anunță dinamic. Noi ne adaptăm programele educaționale celor mai bune practici din domeniu, lucrăm cu clase mai mici și pregătim fiecare copil în perspectiva succesului academic. Ne ajută în egală măsură implicarea părinților.
Un raport al National Institute for Early Education Research arată că interacțiunea zilnică dintre părinte și copil – conversațiile, cititul împreună, joaca, creația – influențează dezvoltarea cognitivă mai mult decât curricula grădiniței². Cu alte cuvinte, o educație de calitate nu depinde exclusiv de sistemul privat sau de resursele materiale, ci de modul în care copilul este încurajat să gândească, să exploreze și să învețe cu plăcere. Astfel, indiferent cât de performant este sistemul din aceste gradinite private, adevăratul progres vine din modul în care părinții își susțin copiii în afara programului educațional.
Nu orice talent devine carieră, unele pasiuni sunt doar pentru plăcerea personală
Atunci când un copil demonstrează că are talent într-un anumit domeniu – fie că este vorba de desen, muzică, sport sau științe – părinții tind să vadă în acest lucru un posibil viitor profesional. Deși e important să le susținem pasiunile, acestea e bine să rămână o sursă de bucurie, nu o obligație.
Specialiștii în psihologia copilului subliniază că impunerea unui hobby, a unei activități creative duce la stres și epuizare emoțională³. De aceea, educatorii noștri de gradinite private încurajează explorarea liberă a pasiunilor copiilor, fără forțarea vreunui obiectiv rigid, lăsându-i să descopere ce îi face cu adevărat fericiți. Un copil care adoră să cânte la pian nu o să să devină neapărat muzician, la fel cum un pasionat de matematică nu trebuie să să urmeze o carieră în inginerie. Uneori, cele mai frumoase pasiuni sunt cele care rămân hobby-uri, fără presiunea performanței.
În loc să urmărim rețete, să ne urmăm copiii
Până la urmă, îi creștem pe copii fără să urmăm orbește niște sfaturi generalizatoare. Fiecare copil este diferit, iar succesul său nu depinde de convingerile transmise nouă din generație în generație.
Adevărul este că părinții nu trebuie să fie perfecți, iar copiii de azi sunt suficient de inteligenți fără să-i presăm să fie genii precoce. Ce contează cu adevărat este să creștem copii echilibrați, curioși și fericiți – indiferent de ce căi vor alege. Iar pentru asta, este nevoie mai degrabă de conexiune, autenticitate și sprijin emoțional decât de perfecțiune. Fie că alegem o educație tradițională sau că ne bazăm pe sistemele de învățare din gradinite private, implicarea, răbdarea și iubirea vor rămâne întotdeauna cei mai buni profesori ai unui copil.
[1] Heckman, J. J. (2011). The Economics of Inequality: The Value of Early Childhood Education. American Educator, 35(1), 31–35.
[2] Barnett, W. S. (2013). Preschool Education and Its Lasting Effects: Research and Policy Implications. National Institute for Early Education Research.
[3] Duckworth, A. L. (2016). Grit: The Power of Passion and Perseverance. Scribner.