Stilurile de invatare reprezinta modul prin care micutul invata cel mai eficient o informatie noua sau o abilitate. Din acest motiv, este foarte important sa incurajezi latura intelectuala a copilului in functie de modul sau de a retine anumite notiuni. In caz contrar, acesta fie va respinge in mod involuntar informatiile transmise, fie le va deprinde cu numeroase lacune. Din acest motiv, ai nevoie sa identifici care este stilul de invatare al micutului tau si sa il ajuti sa se dezvolte pe planul intelectual in functie de acestea. Citeste in continuare si afla cum sa il ajuti pe copilul tau sa invete eficient.
Stil de invatare vizual- ce este si cum se manifesta?
Copiii care se incadreaza in aceasta categorie se adapteaza mult mai usor la informatii noi daca ele sunt transmise prin intermediul unor imagini, grafice sau tabele. De obicei, copilul cu stilul de invatare de tip vizual are un ritm alert in vorbire, prezinta o atentie la detalii iesita din comun si se concentreaza eficient. Daca latura intelectuala a micutului tau se remarca prin aceste aspecte, atunci cele mai indicate metode prin care il poti ajuta sa se dezvolte sunt materialele vizuale. Prin urmare, poti sa evidentiezi partile cele mai relevante din cadrul unui text cu ajutorul unui marker. In acelasi timp, exista si posibilitatea de a-l ajuta pe cel mic sa vizualizeze informatiile transmise daca ii pui la dispozitie imagini relevante sau ilustratii specifice.
Stilul de invatare auditiv- ce este si cum se manifesta?
Spre deosebire de prima categorie, copiii cu stilul de invatare auditiv percep informatiile mult mai eficient daca acestea sunt transmise pe o cale specifica. Ei descopera lumea si percep informatiile prin intermediul sunetului. Profilul standard al unui copil din aceasta categorie se remarca prin urmatoarele caracteristici: bun orator, foarte empatic, reuseste sa interpreteze emotiile interlocutorului prin intermediul inflexiunilor din voce. Daca ai observat aceste aspecte in caracterul copilului tau, atunci cele mai eficiente metode prin care il poti ajuta sa isi dezvolte latura sa intelectuala se bazeaza pe materiale auditive, precum: podcast-uri, carti audio. In acelasi timp, poti sa il incurajezi sa citeasca cu voce tare informatiile pe care trebuie sa le deprinda.
Stilul de invatare kinestezic- ce este si cum se manifesta?
Copiii care se incadreaza in stilul de invatare kinestezic au tendinta de a descoperi lumea inconjuratoare prin implicarea fizica in procesul de invatare. Acesta presupune retinerea informatiilor prin intermediul punerii lor in practica sau prin activitatea fizica. De obicei, copiii cu stilul de invatare kinestezic se remarca prin inclinatia spre activitatile practice, gesticulatia constanta, pasiunea pentru jocuri, precum: puzzle, cuburi sau piese de constructive. Din acest motiv, poti simplifica procesul de invatare al micutului daca il adaptezi la nevoile sale intelectuale. Pentru copiii din aceasta categorie, se recomanda sa se plimbe prin camera si sa faca pauze frecvente si scurte atunci cand invata. In acelasi timp, si construirea unei machete sau citirea informatiilor cu voce tare sunt metode eficiente in acest sens.
Asadar, fiecare copil invata in felul sau. Cu toate acestea, trebuie sa identifici care este stilul sau de invatare si cum il poti ajuta sa isi imbunatateasca performantele intelectuale.