Creierul unui copil, la varste timpurii, absoarbe informatia ca un burete. In lipsa discernamantului necesar, el este mult mai receptiv la informatiile din jurul sau. Din acest motiv, experientele din copilarie formeaza tiparele comportamentale de la maturitate. Acestea reprezinta modul in care persoana raspunde in fata unui context. Pentru a-l ajuta pe cel mic sa gestioneze cat mai eficient provocarile sale viitoare, este necesar sa ii formezi o baza sanatoasa. Inteligenta emotionala ii ajuta pe oameni sa identifice eficient emotiile lor, sa inteleaga cum le influenteaza comportamentul si sa isi autoregleze raspunsurile in functie de context. Drept urmare, o persoana care stapaneste acest aspect, comunica eficient cu ceilalti, gestioneaza mai bine interactiunile sale, isi urmareste atent scopurile indiferent de starile sale si se autoechilibreaza.
Citeste in continuare si vei descoperi cele mai eficiente tehnici prin care sa dezvolti inteligenta emotionala la copii.
Inteligenta emotionala la copii- Interactioneaza onest cu micutul tau!
Parintii sunt un adevarat model pentru copilul lor. Prichindelul tau considera ca tot ceea ce faci este corect. Din acest motiv, el va adopta exemplul oferit de tine in comportamentele sale. Daca iti doresti sa dezvolti inteligenta emotionala a copilului tau, poti incerca sa discuti onest despre ceea ce simti intr-o maniera adaptata varstei sale. Drept urmare, cel mic va prelua exemplul tau si va vorbi cat mai deschis despre emotiile sale. Cu timpul, acesta va invata cum sa identifice mai eficient legatura dintre sentimentele lui si comportamentul sau.
Inteligenta emotionala la copii – asculta-l si ofera-i cele mai bune sfaturi!
Odata ce ai aplicat prima tehnica, prichindelul tau va aborda cu tine experientele sale intr-o maniera cat mai deschisa si onesta. In acest context, urmatorul pas este sa ii transmiti ca pentru tine relatarile sale sunt foarte importante. Incearca sa il asculti pana la capat si sa nu il intrerupi. Odata ce el a terminat de vorbit, poti incerca sa ii explici ce ar putea sa faca intr-o maniera adaptata varstei sale. Daca iti doresti sa dezvolti inteligenta emotionala a copilului tau, cel mai indicat este sa ii oferi cele mai eficiente sugestii de gestionare a interactiunilor sale cu ceilalti. In timp, micutul isi va dezvolta un comportament empatic si intelegator, insa acest aspect porneste de la exemplul pe care tu alegi sa il oferi.
Inteligenta emotionala la copii- invata-l cum sa inteleaga emotiile celorlalti!
O alta calitate a inteligentei emotionale este intelegerea emotiilor celeilalte persoane. Din acest motiv, trebuie sa practici impreuna cu micutul tau numeroase exercitii de citire a oamenilor. Daca mergeti afara, poti sa il intrebi pe cel mic ce parere are despre o persoana necunoscuta si sa ii orientezi atentia asupra limbajului non-verbal. Nu conteaza daca opinia sa este corecta sau nu. Exercitiul trebuie sa fixeze reflexul de interpretare a limbajului- nonverbal. Micutul tau isi va prelucra involuntar aceste abilitati cu trecerea timpului.
Asadar, inteligenta emotionala este o abilitate fundamentala in societatea actuala, deoarece ea ofera un set de abilitati inclinate spre ordine si echilibru. Din acest motiv, trebuie sa ii dezvolti prichindelului tau reflexele necesare pentru a gestiona cat mai eficient interactiunile sale.