Copilul tau adoarme tarziu? Are prea multa energie seara si nu reusesti sa ii stabilesti un program pe care sa il respecte? Desi nu exista o regula general valabila in privinta orei de culcare, majoritatea specialistilor recomanda ca aceasta sa nu depaseasca 20:30, astfel incat micutul sa-si acopere orele de somn necesare varstei.
Un somn de calitate este la fel de important ca o alimentatie sanatoasa, corespunzatoara. Pentru ca cei mici sa se dezvolte armonios, este importnat sa doarma suficient. In realitate, exista anumite consecinte cu care cel mic se poate confrunta daca adoarme la ore tarzii.
Stilul de viata modern are o influenta considerabila asupra programului de somn. In prezent, oamenii dorm din ce in ce mai putin si stau tot mai mult cu ochii atintiti in dispozitivele electronice, iar aceste obiceiuri nesanatoase sunt preluate inclusiv de copii, inca de la o varsta frageda.
Culcarea la ore tarzii, o lunga perioada de timp, pare un obiecei inofensiv, insa adesea, are efecte negative care pot dura o viata. In acest articol vei afla care sunt acestea si ce poti face pentru a schimba situatia.
Avand in vedere ca foarte multi parinti se confrunta cu aceasta situatie, am hotarat sa prezentam principalele consecinte ale dormitului tarziu la copii, dar si cateva sfaturi importante pentru modificarea programului de somn al celor mici.
De ce este atat de important ca cei mici sa aiba un somn de calitate?
Inainte de a trece in revista principalele consecinte ale culcatului tarziu la copii, este foarte important sa mentionam de ce micutii trebuie sa adoarma devreme. Odihna corespunzatoare pe timpul noptii este cea mai buna modalitate prin care cei mici pot capata energie pentru intreaga zi. Astfel, mintea celui mic este mult mai agila dupa ce a dormit bine toata noaptea.
In alta ordine de idei, in timpul somnului, muschii elibereaza stresul din timpul zilei si se pregatesc pentru noi provocari/activitati. Deci un somn odihnitor contribuie si la imbunatatirea abilitatilor fizice, extrem de importante pentru activitatile scolare sau sportive ale celui mic.
Care sunt consecintele cu care se confrunta copiii care adorm tarziu noaptea?
- Dificultati de concentrare
O calitate slaba a somnului din timpul noptii are efecte negatice asupra sanatatii mentale a copiilor. Daca orele de somn nu sunt suficiente, capacitatea de concentrare se diminueaza considerabil si asa apare deficitul de atentie pe perioada zilei. In plus, cel mic devine mai putin activ.
- Risc sporit de obezitate
Potrivit statisticilor, somnul neodihnitor sporeste riscul de obezitate in randul copiilor. Cercetariile arata ca obiceiul de a se culca tarziu sau somnul intrerupt sunt factori ce ii predispun pe cei mici la obezitate.
- Stari de somnolenta si oboseala constante
Daca cel mic doarme mai putin de 10-12 ore pe noapte, se va confrunta, cel mai probabil, cu stari de somnolenta si oboseala.
Cum sa imbunatatesti programul de somn al coplului?
Primul lucru pe care orice parinte ar trebui sa il inteleaga este ca problemele cu somnul nu vor fi depasite de la sine, ci este nevoie de ajutor. In acest sens, trebuie sa incepi prin a monitoriza programul de somn al celui mic, tinand cont de faptul ca nu ar trebui sa adoarma mai tarziu de ora 20:30.
Daca iti doresti ca cel mic sa respecte un program de culcare, este esential sa implici intreaga familie in acest proces. Pentru un copil, este mult mai usor sa inteleaga ca trebuie sa se odihneasca atunci cand vede ca parintii dorm suficient.
Pentru a te asigura ca somnul celui mic nu va fi intrerupt, incearca sa-i amenajezi o camera speciala, doar pentru el si nu-i pune la dispozitie dispozitive care sa-i distraga atentia precumk televizoare, telefoane sau tablete.