Conform specialistilor, orice unitate de invatamant trebuie sa dispuna de un psiholog. In felul acesta, elevii care se confrunta cu probleme de comunicare, adaptare sau de comportament pot solicita consiliere pentru indentificarea unor solutii eficiente.
Principalul rol al psihologului scolar este de a mentine legatura permanenta intre profesori, elevi si parinti, cu scopul de a descoperi problemele de comunicare intre acestia.
Psihologul scolar – Un confident pentru elevi
Psihologul poate fi solicitat in mod direct de catre elevi atunci cand se confrunta cu o problema si au nevoie de ajutor, fara a fi judecati. Adesea, copiii pot fi rezervati in a solicita ajutor de specialitate. Tocmai de aceea, este important ca psihologul sa garanteze confidentialitate celor mici, astfel incat sa poata discuta deschis si sa nu evite sa ceara ajutor.
Cat de important este psihologul scolar in viata elevului?
Fiecare elev ar trebui sa beneficieze de un context potrivit pentru o dezvoltare armonioasa. Mai mult decat atat, are nevoie de un mediu de invatare sanatos, potrivit si eficient. De toate aceste lucruri este responsabil psihologul scolar. Atunci cand cel mic nu-si gaseste motivatia de a invata, are probleme de comportament sau nu reuseste sa isi controleze emotiile, este nevoie de ajutorul unui specialist pentru ca el:
- Observa interactiunea la clasa intre elevi si cadrele didactice, in timpul orelor si ofera sprijin in procesul de invatare;
- Ii analizeaza indeaproape pe cei mici, ii ghideaza si ii evalueaza pe elevii cu dificultati in invatare, probleme sociale sau de comportament;
- Implementeaza programe de prevenire a cazurilor de violenta, bullying sau abandon scolar;
- Este intotdeauna alaturi de copiii care se confrunta cu scaderea stimei de sine, lipsa motivatiei sau stres;
Cele mai intalnite mituri despre psihologul scolar
„Copilul meu este evaluat de catre psihologul scolar. Asta inseamna ca eu sunt un parinte slab?”
„Copilul meu este nebun?”
„Eu nu am nevoie de ajutorul psihologului, ma descurc singura sa-mi educ copilul”
Adesea, parintii se simt inconfortabil atunci cand copilul participa la o sedinta de consiliere individuala sau de grup. Toate aceste frici sunt firesti, mai ales atunci cand psihologia este recent aparuta in societate actuala si inca privita cu scepticism. In acelasi timp, este important sa intelegem ca prezenta psihologului scolar are rolul de a-i ajuta pe cei mici sa faca fata cu succes oricarei provocari aparute de-a lungul anului scolar si de a-i ajuta sa deprinda abilitati menite sa ii pastreze puternici din punct de vedere mental!
Prezenta unui psiholog cu rol de consilier scolar este esentiala in orice mediu de invatamant!
Elevii de la Scoala primara privata Iepurasul Bocanila beneficiaza de evaluare psihologica si terapie educationala. In plus, la finalul fiecarui semestru, parintii primesc un portofoliu personal al elevului, cu o descriere amanuntita a evolutiei scolare la toate disciplinele, dar si o caracterizare din parte psihologului scolar.