• 0722.239.508
 • office@iepurasulbocanila.ro
 • Strada Iarba Campului nr. 91 sector 4, Bucuresti
 • Blog

  3 principii eficiente de parenting in educatia copilului

  Parenting- ul este un curent de educatie familiala care functioneaza pe baza a trei concepte- cheie si anume: echilibrul emotional, dezvoltarea sanatoasa a copilului si respectul reciproc. In lipsa acestor valori, un copil nu poate sa atinga cea mai buna versiune a sa. Tacticile de parenting te pot ajuta sa interactionezi mai bine cu cel mic si sa il formezi cat mai echilibrat. Spre deosebire de metodele traditionale de educare, acest concept respinge comportamentele nesanatoase manifestate prin critica distructiva, comparatie, violenta sau inferiorizare. Datorita parenting-ului, majoritatea parintilor si-au redefinit metodele de interactiune cu cei mici.

  Din acest motiv, iata 3 principii eficiente de parenting in educatia copilului!

  Parenting-ul se bazeaza pe atasament

  Copiii se remarca prin intuitia lor si capacitatile emotionale. Acestia pot sa identifice modul in care sunt perceputi prin intermediul simturilor. Atunci cand parintii nu formeaza un atasament intre ei si cel mic, el poate sa fie afectat. Acesta se construieste prin timpul de calitate, intelegere si empatie. Fara aceste valori integrate, nu se poate forma atasamentul dintre parinte si copil. Legatura familiala este definitorie pentru capacitatea de adaptare la diverse contexte sociale. In lipsa atasamentului familial, cel mic nu poate sa isi dezvolte abilitatile de socializare si nu se poate apropia usor de alti oameni. Parenting-ul functioneaza pe baza atasamentului, deoarece acesta reprezinta un principiu esential in formarea unui caracter echilibrat si empatic.

  Respectul este o valore esentiala in parenting

  Parenting-ul functioneaza pe baza respectului. Aceasta este o valoare care mentine un echilibru social. Datorita lui, o comunitate poate functiona cat mai echilibrat. In lipsa acestei valori, increderea de sine a unei persoane se poate reduce considerabil. Din aceasta cauza, nu va fi capabila sa isi dezvolte abilitati cognitive. Pentru a-l ajuta pe cel mic sa aiba un caracter bazat pe respect, este necesar sa ii oferi la randul tau acest lucru. Majoritatea prichindeilor nu isi formeaza comportamentul in functie de cerintele tale, ci de exemplul pe care il oferi. Copiii, niciodata, nu vor integra in caracterul lor cuvintele parintilor, cat vor imita comportamentul lor.

  Parentig-ul se bazeaza pe disciplina pozitiva

  Parenting-ul a inlaturat metodele traditionale de educare a copiilor printre care si pedeapsa. Aceasta tactica presupune stimularea sentimentului de suferinta pentru a se evita greseala respectiva. Cu toate acestea, parenting-ul propune un nou model de disciplina bazat pe comunicare eficienta si controlul impulsurilor. De cele mai multe ori, o pedeapsa, desi indeparteaza posibilitatea de a se repeta o greseala, cultiva o serie de sentimente neplacute. Acestea pot sa provoace anumite disfunctii la nivelul comportamentului si personalitatii.

  Asadar, parenting-ul este un concept care a revolutionat abordarea parintilor in procesul de educare a unui copil. Daca integrezi valorile mentionate mai sus in interactiunea dintre tine si princhidelul tau, vei reusi sa formezi un caracter sanatos si echilibrat.

  Leave a comment

  Chat
  Cu ce va putem ajuta?
  Buna ziua!
  Va putem ajuta cu ceva?
  Powered by
  Suna Acum
  Harta